Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Have a nice day

De column van Frank Drion

28 januari 2017 Frank Drion

Fijne dag 
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hoor je in de VS, het automatisch uitgesproken: “Have a nice day…”. Zo erg, dat het je de strot uit komt en je blij bent terug te keren in het nuchtere Nederland met z’n “tot ziens…” Dat is vaak de ervaring van regelmatige VS reizigers. “Het land is mooi, mensen zijn aardig. Maar de bejegening is beperkt tot ‘Great’ en ‘Have a nice day”. In Nederland gaat het ook die kant op; onder invloed van marketing, verkoopcursussen, omgang met mensen, tot aan de vermaning: ‘wees vriendelijk positief!’ is er ook in ons land ingrijpend iets veranderd. We worden nu overspoeld met een wat automatisch uitgesproken wens als: “fijne dag…”, “nog een fijne dag”, “fijn week end” etc. of in sommige gevallen afgewisseld met: “spaart u punten?” 

Soms is ‘de mazzel’ nog het allerbeste
Dat moet drastisch anders! Een tip zou kunnen zijn: wissel het een beetje af met een paar andere frasen. “leuk dat je (u) er was”, “tot de volgende keer”, “bent u geslaagd?” of gewoon “de mazzel!” En als dat niet lukt, kan je nog beter alleen maar “dag” zeggen. We weten toch wel dat het in het algemeen, jammer genoeg, een ingestudeerde wens is. Gelukkig zegt men in ons dorp nog ‘dag’ of ‘hallo’ tegen elkaar.

Onze omgangsvormen zijn verschraald door het gebruik van de mobiele telefoon, bij iedere gelegenheid. Voor mensen die niet graag een gesprek voeren een zegen. Voor mensen die dat wel gewend zijn een vreselijke leegte. Aanspreken helpt niet, er zitten dopjes in de oren. Een tikje op de schouder is al een hele inbreuk. Als je niet uit kijkt verstomd een heel gesprek, hoe onbenullig ook, zeker als je in een groter gezelschap bent. Let maar op er is steeds minder discussie. We staren naar een APP, gedver!

Overigens blijf ik van mening dat de dijken versterkt moeten worden.